Werkbezoek Ultraware

Woensdag 15 februari heb ik samen met Marloes en Julian een werkbezoek gebracht aan Ultraware. Wij werden hartelijk ontvangen door oprichter en eigenaar Serge de Mul.

17 feb. 2023

Ultraware ontwikkeld en host onder meer maatwerksoftware voor het voortgezet onderwijs. Het fraaie kantoorgebouw op het industrieterrein De Lauwers in Assen is 10 jaar geleden gekocht en door Serge eigenhandig verbouwd tot een moderne werkomgeving. Naast de inrichting wilde Serge ook zijn pand verduurzamen. De op de markt verkrijgbare gebouwbeheerssystemen gingen Serge niet ver genoeg. Om toch zijn ideologie te kunnen nastreven ging Serge zelf aan de slag. Het resultaat mag er zijn.

Elke ruimte wordt nu individueel geregeld op basis van temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 percentage. Zodra niemand meer in de ruimte is wordt alles afgeschakeld tot en met de voeding van de stopcontacten. De hardware en de software is in eigen beheer ontwikkeld met zijn vertrouwde Agile methode. Het gehele dak en zelfs delen van de gevel zijn voorzien van zonnepanelen. Hiermee worden ook de twaalf elektrische bedrijfsauto’s opgeladen. Zelf rijdt Serge in een waterstofauto. Het pand is gasloos en heeft mede door een warmtepomp een zeer laag elektriciteitsverbruik waardoor het pand beloond is met een A+++++ label! Een label wat niet veel bedrijven hebben. Vol enthousiasme heeft Serge ons alles laten zien. Wij waren diep onder de indruk en hopen dat Serge met zijn startup Comforest nog vele kantoorpanden duurzaam zal gaan maken.

Henk Loijenga

foto

kast

selfie