Zet in op het tegengaan van discriminatie in de digitale ruimte

Afgelopen 23 april werd het Actieplan Samenleven besproken in de commissie. Dit Actieplan heeft als doel om discriminatie tegen te gaan en de acceptatie van diversiteit te vergroten. Belangrijk! Als Volt Rotterdam waarderen we daarom ook de goede acties en mooie woorden die in het plan zijn opgenomen. We missen alleen twee belangrijke zaken.

30 apr. 2025

Het eerste punt is het gebrek aan centrale regie. De doelen en ambities van het actieplan betreffen de portefeuilles van alle collegeleden. Dat is ook logisch, want discriminatie vind je bijvoorbeeld op de werkvloer, in de woningmarkt en op scholen. Het is daarom belangrijk dat er iemand is die de centrale regie neemt. Omdat bestrijding van discriminatie en racisme samengaat met inzet op bijvoorbeeld veiligheid en armoede. Doordat de centrale regie ontbreekt kunnen we ook niet goed zien wat nou de voortgang is.

"De digitale ruimte verdient dezelfde inzet en bescherming als de fysieke samenleving."

Naast de centrale regie missen we nog een belangrijke focus: het tegengaan van online discriminatie, racisme en haat. Juist op sociale media en andere online platforms worden namelijk haat, racisme en uitsluiting vaak genormaliseerd. Dat zien we keer op keer terug. Een recent voorbeeld: bij de opening van het regenboogzebrapad op de Lijnbaan deelde de gemeente een bericht op sociale media. De stroom aan haatdragende reacties die daarop volgde, is helaas geen uitzondering – dit gebeurt structureel. De werkelijkheid is dat Rotterdammers, en met name jongeren, een groot deel van hun leven online doorbrengen. Daarom is het essentieel dat het gemeentelijk anti-discriminatiebeleid zich ook richt op de digitale ruimte. "Hopen dat fatsoen ook online geldt, net als in de fysieke wereld", zoals wethouder Achbar het verwoordde, is voor ons niet voldoende. Fatsoen mag geen vrijblijvende verwachting zijn – het vraagt om gericht beleid en concrete acties. 

"Hopen dat fatsoen ook online geldt, is voor ons niet genoeg – het vraagt om gericht beleid en concrete acties."

Als Volt Rotterdam pleiten we voor een actieve en gerichte inzet van de gemeente op anti-discriminatiebeleid in de digitale ruimte. Zo kunnen bewustwordingscampagnes Rotterdammers – en in het bijzonder jongeren – informeren over de risico’s van digitale discriminatie en stimuleren tot respectvol online gedrag. Daarnaast stellen we voor dat de gemeente samenwerkt met technologiebedrijven aan de ontwikkeling van tools en platforms die online discriminatie kunnen signaleren en tegengaan. We zien ook kansen om samen te werken met onderwijsinstellingen. Zo kan er gezamenlijk onderzocht worden wat effectieve strategieën zijn om digitale discriminatie structureel aan te pakken.

Kortom: de digitale ruimte verdient dezelfde inzet en bescherming als de fysieke samenleving. Hier is nog een wereld te winnen