Statenvergadering 08 jul: Financiën en versnellen woningbouw

We hebben weer een update over de laatste Statenvergadering voor jullie! Het ging veel over financiën: we hebben gesproken over de jaarstukken, de kaderbrief en een nota reserves. Verder hebben we het gehad over het versnellen van de woningbouw in Noord-Holland. Als fractie hebben we twee moties ingediend, waarvan één is ingestemd en de andere zal worden uitgevoerd!

15 jul. 2024

De jaarstukken kijken terug op het financiële jaar en laten zien hoe het geld de afgelopen tijd is uitgegeven. We zijn teleurgesteld dat er steeds minder geld wordt uitgegeven dan gepland. Onder andere bij de gelden voor het Natuurnetwerk Nederland zien we dat er wel geld is, maar dat het niet gebruikt wordt. Dit moet anders, het college moet wat ons betreft realistische plannen maken en die vervolgens uitvoeren. Verder gaat de provincie over op een nieuwe manier van begroten, het college heeft hiervoor een voorstel gedaan Nota reserves. Het is ons en andere fracties niet duidelijk wat de voor- en nadelen zijn van deze nieuwe aanpak, we hebben daarom voorgesteld om extra advies aan te vragen door een onafhankelijke partij voordat we hierover besluiten. De Provinciale Staten gaan over het uitgeven van het budget, we vinden het daarom belangrijk dat we goed begrijpen hoe het nieuwe systeem zou werken. Ons voorstel voor uitstel werd helaas niet door een meerderheid gesteund, maar er wordt wel een extra sessie georganiseerd waarin meer uitleg wordt gegeven.

In de kaderbrief staan de financiële plannen voor volgend jaar. Dit is dus hét moment om impact te maken op de plannen en het beleid van de komende periode. Wij vinden dat het College van Gedeputeerde Staten het afgelopen jaar bar weinig keuzes heeft gemaakt en problemen wegschuift. Bij sommige problemen wordt gewezen naar de Tweede Kamer en de regering, bij andere dossiers wordt er bewust gekozen om de oplossing op de lange baan te schuiven. Als fractie willen wij wél keuzes maken, zodat problemen worden opgelost. We hebben daarom twee moties ingediend, waarvan één bij de kaderbrief.
De eerste motie gaat over het Natuurnetwerk Nederland (NNN), dit is een plan om de natuur in de provincie met elkaar te verbinden in één groot netwerk, in plaats van de losse delen die nu zijn verspreid. Dat helpt de biodiversiteit, waardoor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de natuur verbetert. Het doel was om dit netwerk in 2027 af te ronden, maar door het vooruitschuiven van het College is er geen datum meer waarop deze natuurdoelen gehaald moeten zijn. We hebben daarom gevraagd om een duidelijk doel met deadline, beleid en budget voor het afronden van het NNN. De gedeputeerde heeft bij de bespreking van onze motie toegezegd dat dit er komt, hier zijn we erg tevreden mee!

Bij het agendapunt budget voor het versnellen van woningbouw en verbeteren van bereikbaarheid in de provincie hebben we onze tweede motie ingediend. Voor Noord-Hollanders, en vooral voor jongeren en starters, is het ontzettend moeilijk om een woning te krijgen. Meer dan 20.000 woningen dreigen door openstaande vacatures bij gemeenten niet gebouwd kunnen worden. Daar willen we iets aan doen. Met onze motie provinciaal bouwbreekijzer vragen we het college om onderzoek te doen naar een provinciaal projectbureau, waarin provinciale ambtenaren gemeenten kunnen helpen om woningbouwprojecten sneller te starten en procedures snel te doorlopen. Dit voorstel is met een ruime meerderheid aangenomen en zal dus worden uitgevoerd. Dit provinciaal bouwbreekijzer was een belangrijk punt in ons verkiezingsprogramma. Groot succes dat de provincie hiermee aan de slag gaat!

Komende maandag hebben we de laatste vergadering van het politieke jaar, waarbij de laatste agendapunten worden behandeld.

Ben je benieuwd naar onze inbreng en stemmen tijdens de vergaderingen? Op deze website vind je dat in overzicht!