Werkbezoek Volt aan EAZ Wind

Een geslaagde en zeer betekenisvol werkbezoek!

1 mrt. 2023

Energietransitie in de praktijk
Vrijdag 24 februari hebben kandidaat-statenleden van Volt Groningen en Volt Drenthe een werkbezoek gebracht aan EAZ Wind in Hoogezand. De slogan van EAZ Wind “Energie voor het platteland” had ons nieuwsgierig gemaakt naar het concept achter EAZ Wind . Peter Koehoorn van EAZ Wind heeft ons in 1,5 uur toegelicht hoe het concept werkt en een rondleiding gegeven in de vesting Hoogezand.

In Hoogezand maken zo’n 80 medewerkers een mooi Nederlands product. Alle onderdelen naast de generator, zoals De wieken, de staart en de elektronica worden in Hoogezand geproduceerd. De locatie Rijswijk (5 medewerkers) produceert de generator. Een windmolen van EAZ Wind wekt, afhankelijk van de locatie, tussen de 30.000 kWh en 46.000 kWh per jaar op. De windopbrengst is van september tot en met april het hoogst, daarom wordt een molen altijd gecombineerd met zonnepanelen. Het concept is er op gericht om een boerderij zelfvoorzienend te maken.

Wet en regelgeving
Bij het plaatsen van de windmolens (ashoogte ongeveer 15-20 meter) wordt rekening gehouden met de voorwaarden van de welstandscommissie (Libau) en overige gemeentelijke en provinciale regelgeving. EAZ Wind ontzorgt bij de plaatsing van de molens de boerderij bij het aanvragen van een vergunning. En daar kan Volt, na de verkiezingen, vanuit de Provinciale Staten, een rol gaan spelen. Per provincie, per gemeente zijn de regels anders en is het veel werk om alle zaken rondom de vergunningen te regelen.