Stellingen Kieskompas

Niet alle stellingen die in het kieskompas staan, hebben wij een duidelijk standpunt over in ons verkiezingsprogramma. Dit heeft er mee te maken dat ons verkiezingsprogramma geschreven is, om duidelijk te maken waar wij ons voor in gaan zetten. En niet om overal onze mening over te geven.

23 jan. 2023

Hierbij onze stellingname met toelichting:

Drenthe moet zich inzetten voor de bouw van minstens 45.000 woningen, ook al komt er geen spoorverbinding bij (Deltaplan van het Noorden) (a) - Voor

Volt is wil betere spoorverbindingen voor Drenthe maar onafhankelijk hiervan zijn er meer woningen nodig vooral voor jongeren en starters.

De provinciale wegenbelasting moet worden verlaagd, ook al moet de provincie daardoor bezuinigen - Heel tegen

Volt wil inzetten op duurzame vormen van vervoer. Hoewel we erkennen dat een auto nog steeds onmisbaar voelt in Drenthe, willen we het auto gebruikt niet stimuleren. Dit geldt is beter besteed aan bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

De meest milieuvervuilende bedrijven moeten weg uit Drenthe, ook al gaat dat ten koste van werkgelegenheid - Voor

Volt wil de werkgelegenheid verhogen, maar dat mag niet ten koste gaan van het milieu.

Om de uitstoot van stikstof te verminderen mag de provincie boeren gedwongen uitkopen - Voor

Volt wil samen met de boeren de stikstofuitstoot verminderen naar het vastgestelde niveau, om binnen afzienbare tijd tot afspraken te komen kan het van belang zijn om een duidelijk deadline te stellen waarna gedwongen uitkoop als stok achter de deur kan dienen.

Om boeren te beschermen moet de provincie zich verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid - Heel tegen

Volt erkent het stikstofprobleem en wil boeren een duurzaam, lange termijn perspectief bieden door herontwikkeling van boerenbedrijven naar andere vormen van landbouw of niet-boeren activiteit.

De provincie moet meer geld uitgeven aan culturele activiteiten die Drentse identiteit uitdragen en minder aan grote culturele instellingen - Neutraal

Volt wil een evenwichtige verdeling tussen centrale instellingen met nationale en internationale betekenis en instellingen met lokale en regionale betekenis. Meer diversiteit bereiken we door niet langer heel brede takenpakketten te koppelen aan subsidie. Dan is er ruimte voor maatwerk en komen zowel grote, brede instellingen als kleine, gespecialiseerde instellingen aan bod.

De provincie moet meebetalen aan de bouw van het nieuwe stadion voor FC Emmen - Heel tegen

Volt wil niet een commerciële voetbalclub subsidiëren, echter zou de provincie wel een bijdrage kunnen doen voor de gebiedsontwikkeling of aan de verduurzaming

Bij Volt zijn de leden de baas. Daarom hebben we bij alle stellingen gevraagd wat leden er van vonden. Bij geen enkele stelling was de uitslag zo doorslag gevend als bij deze stelling:

peiling

De N34 moet verdubbeld worden, ook als dat ten koste gaat van natuur tegen - Heel tegen

Volt wil het openbaar vervoer en het gebruik van de (elektrische) fiets stimuleren. Hierdoor zal de piekbelasting op de bestaande wegen verminderen, waardoor  verdubbeling van bijvoorbeeld de N34 niet nodig is.

De maximumsnelheid op de N34 moet worden verlaagd van 100 naar 80 km per uur - Neutraal

Volt ziet dat er onveilige situaties plaatsvinden op de N34. Om de veiligheid op de N34 te verbeteren houden we graag alle opties open om samen met de burger op zoek te gaan naar oplossingen.

De provincie moet meer geld uitgeven aan kunst en cultuur - Voor

Volt wil in Drenthe een omgeving creëren die uitnodigt tot bewegen, spelen, sporten en het deelnemen aan culturele activiteiten. Extra investering zijn daarbij een belangrijke optie, maar daarbij moet er ook gekeken worden naar hervormingen.

De provincie moet extra geld investeren om internationale bedrijven aan te trekken - Voor

Volt wil samenwerken over de grens stimuleren, daarbij hoort ook het open staan voor internationale bedrijven. Deze bedrijven moeten dan wel bijdragen aan het verhogen van de werkgelegenheid en de versnelling van de energietransitie.