Een Brabants Burgerberaad
Volt en D66 pleiten voor meer burgerparticipatie
Een stap dichterbij meer burgerparticipatie in Brabant. Vrijdag 29 november zal op aanvraag van oppositiepartij Volt samen met coalitiepartij D66 een informerende sessie in de Provinciale Staten plaatsvinden. Onder leiding van Stichting Bureau Burgerberaad wordt toegelicht hoe inwoners directer betrokken kunnen worden bij belangrijke besluitvormingsprocessen.
Statenlid Inge Vossen-Van Beers (Volt) pleit voor meer burgerparticipatie: 'Inwoners moeten meer zeggenschap hebben over zaken die hen aangaan. Burgerberaden bieden een geweldige kans om samen te werken aan oplossingen en het vertrouwen in de politiek te herstellen.'
Het is duidelijk dat de initiatiefnemers streven naar een breed draagvlak en een inclusieve aanpak: 'Een burgerberaad is een krachtig middel om mensen met verschillende zienswijzen samen na te laten denken over de oplossingen van ingewikkelde vraagstukken.’ Aldus Vossen-Van Beers. Het Statenlid voegt toe: ‘Daarbij lijkt het mij belangrijk dat we een schurend thema voor een burgerberaad niet uit de weg gaan.’
Volt en D66 streven ernaar om in deze bestuursperiode een burgerberaad te realiseren. de informerende sessie is daar een eerste stap naar. Tijdens de sessie van vrijdag, geleid door Stichting Bureau Burgerberaad, wordt dieper ingegaan op de voorbereidingen voor het opzetten van een burgerberaad. Experts van de stichting zullen toelichten hoe zo'n beraad in zijn werk gaat en welke stappen hiervoor nodig zijn.
Geïnteresseerde inwoners zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de informerende sessie over burgerberaden. Op vrijdag 29 november, van 14.15 tot 15.45 uur, vindt deze plaats in zaal Hart der Provincie 2 van het Provinciehuis van Brabant.
Aanvullende informatie
Oppositiepartij Volt en coalitiepartij D66 hebben het initiatief genomen om het thema burgerberaden op de politieke agenda te zetten. Na de informerende sessie op 29 november wordt bekeken welke vervolgstappen gezet kunnen worden. Mogelijke opties zijn een verdiepende meningsvormingssessie of het indienen van een motie om burgerberaden structureel te verankeren in de besluitvorming. Het uiteindelijke besluit hierover hangt af van de uitkomsten van de informatiesessie en de bereidheid van het college van Gedeputeerde Staten en overige partijen.
De provincie Brabant is niet de eerste die met dit initiatief aan de slag gaat. In Den Bosch heeft het eerste burgerberaad op 16 mei jl. zijn rapport met concrete aanbevelingen aan het stadsbestuur gepresenteerd, en op landelijk niveau wordt momenteel volop gewerkt aan het eerste Nationale Burgerberaad over klimaat. In december worden 175 deelnemers geselecteerd die volgend jaar september met een advies aan het kabinet komen.
Geschreven door: Marijn Burggraaff