Verkiezingen Europees Parlement 2024 – Hoe stem je?
Dit jaar kun je weer naar de stembus! Op 6 juni 2024 stemmen we voor het Europees Parlement. Het Europees Parlement vertegenwoordigt Europese burgers en heeft invloed op EU-wetgeving en -beleid, heel belangrijk dus! Lees hier hoe je stemt voor deze verkiezingen.
Ik woon in Nederland en ik heb een Nederlands paspoort
Als Nederlander ontvang je uiterlijk twee weken voor 6 juni een stempas in je brievenbus, zodat je kunt stemmen. Deze stempas hoef je niet aan te vragen.
Let op: heb je op 23 mei nog geen stempas ontvangen? Dan is er iets verkeerd gegaan met de post. Neem direct contact op met je gemeente voor een vervangende stempas.
Ik woon in Nederland, maar ik heb geen Nederlands paspoort
Ben je een EU-burger, woon je in Nederland maar heb je geen Nederlands paspoort? Dan ontvang je niet automatisch een stempas. Je moet je uiterlijk 44 dagen voor de verkiezingen, dus voor 23 april 2024, registreren.
Om als niet-Nederlander te stemmen voor de Europese verkiezingen, vul je het Y 32 formulier in. Lever deze in bij het gemeentekantoor van de gemeente waar je staat ingeschreven.
Ik ben tijdelijk in het buitenland, ik heb een Nederlands paspoort en sta ingeschreven in Nederland
Ben je op vakantie of werk je tijdelijk in het buitenland, terwijl je nog ingeschreven staat in Nederland? Dan stem je per brief of door iemand anders te machtigen om voor jou te stemmen. Houd er rekening mee dat het machtigingsformulier uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen bij het gemeentekantoor ingeleverd moet zijn.
Ik woon in het buitenland, maar ik heb wel een Nederlands paspoort
Als Nederlander die permanent in het buitenland woont, is het ook mogelijk om te stemmen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Registreer je hiervoor zo snel mogelijk als ‘Nederlandse kiezer in het buitenland’ bij de gemeente Den Haag.
Met deze registratie krijg je automatisch de juiste papieren opgestuurd voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.