Dit initiatief maakt internationale treinreizen comfortabeler en goedkoper
Je staat op Utrecht Centraal. Je opent een app, kiest een bestemming – Parijs, Berlijn of misschien Barcelona – en binnen een paar klikken heb je een kaartje. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar volgens Volt Kamerlid Marieke Koekkoek is het haalbaar.
Met haar initiatiefnota Alle seinen op Groen maakt ze internationaal treinreizen aantrekkelijker. "Het gaat erom dat de trein niet alleen groener, maar ook de goedkoopste en meest comfortabele keuze wordt.”
Eén app, één kaartje
Internationaal treinreizen voelt soms als een rollercoaster. Eén vertraging veroorzaakt snel een kettingreactie van gemiste overstappen. Elke maatschappij heeft bovendien eigen regels, boekingssysteem en tarieven. Volgens Marieke Koekkoek is dat onnodig ingewikkeld. “Waarom hebben we wel een Skyscanner voor vluchten, maar niet voor treinen? Technisch kan dat makkelijk. Het probleem is dat bedrijven hun data niet willen delen.”
De oplossing? Overheden moeten eisen dat deze data beschikbaar wordt gesteld. Dan kun je alle treingegevens bundelen in één app. Die transparantie zal zorgen voor meer concurrentie en aantrekkelijkere prijzen. Met steun uit Europa kunnen we dit snel regelen.”
Sneller van stad naar stad
Naast gemak moet ook de snelheid van treinen omhoog, stelt Marieke. “Daarvoor hebben we minder stops nodig op internationale routes. Zo kun je de reistijd tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Berlijn fors verkorten.”
Als voorbeeld noemt Marieke de trein naar Polen. “Te veel overstappen en een lastige grensovergang tussen Duitsland en Polen maken de trein onpraktisch. Met onze fractie moesten we voor een werkbezoek bijvoorbeeld kiezen voor een autorit van twaalf uur, omdat de treinrit meer dan twintig uur zou duren. Zulke lange reistijden passen simpelweg niet in werkagenda’s.’
Maar snelheid heeft een prijs. Sommige stations zullen moeten worden overgeslagen, zoals Hengelo, om de doorstroom te verbeteren. “Dat zijn moeilijke keuzes, maar dat is essentieel om de trein aantrekkelijker te maken.”
Een eerlijk speelveld
De volgende drempel: dure tickets. Deels komt dat door oneerlijke concurrentie. “Wist je dat vliegmaatschappijen geen btw en brandstofaccijns betalen? Terwijl treinen btw betalen én tol moeten afdragen?”, vraagt Marieke. Ook de kosten voor grenscontroles zijn scheef verdeeld: op Schiphol betaalt de overheid voor de Marechaussee, terwijl de Eurostar zelf moet opdraaien voor de douanekosten. “Dat is niet uit te leggen.”
“Bijna iedereen is het erover eens: de vervuiler moet betalen,” zegt Marieke. “Maar de praktijk is nu juist omgekeerd. Het duurzame alternatief krijgt de rekening.”
Even concreet: wat kan nú?
Volgens Marieke is er veel dat we in 2025 al kunnen aanpakken. “Een Europees ticketsysteem is een van de snelst haalbare verbeteringen,” zegt ze. “De technische oplossingen liggen klaar. Nu is het aan de politiek om knopen door te hakken en reizigers die langverwachte alles-in-één reisapp te bieden. Dat geeft overzicht en dan zit je lekkerder in de trein.”
Ook de snelheid op het Nederlandse spoor kan op korte termijn omhoog. “In Nederland worden hogesnelheidstreinen nu nog afgeremd vanwege verouderde veiligheidssystemen. We testen het nieuwe systeem in Zeeland. Als dat slaagt, kunnen we bestaande lijnen efficiënter benutten en reistijden verkorten.”
“Tot slot kunnen we direct ruimte maken voor meer aanbieders op het spoor, bijvoorbeeld voor seizoensgebonden nachttreinen naar populaire bestemmingen. In de winter met de trein naar de Alpen en in de zomer naar Barcelona. Met de juiste keuzes maken we binnen een paar jaar al een groot verschil. Laten we daar vandaag mee beginnen.”
Meer weten? Lees de initiatiefnota Alle Seinen Op Groen.