Zolang vrouwen zich niet veilig voelen en niet veilig zijn, is niemand écht vrij
De 29-jarige Bianca werd in Rotterdam-Zuidwijk vermoord door haar ex-partner, alleen omdat ze een vrouw was. Ook de 16-jarige Humeyra werd op wrede wijze gedood door haar ex. Voor deze vrouwen kwam hulp te laat, net als voor zovelen vóór hen. Dit soort gevallen staan niet op zichzelf, maar zijn het schokkende eindpunt van een breder probleem dat niet langer genegeerd mag worden.

In Nederland sterft gemiddeld één vrouw per acht dagen, puur omdat ze vrouw is. Vaak is dit geweld gepleegd door een (ex-)partner of familielid. Dit heet: femicide. Geen impulsieve daad, geen tragisch incident, maar het extreme gevolg van structureel gendergerelateerd geweld. Het geweld begint niet met een mes of een vuist, maar met woorden en met blikken. Met langzame isolatie en het opleggen van verboden. De rode vlaggen wapperen vaak al tijden, maar dit blijft lange tijd onopgemerkt. Het kán niet zo zijn dat we aan de zijlijn staan en dit laten gebeuren. Toch is femicide nog als een blinde vlek in het veiligheidsbeleid. Er is niet alleen te weinig aandacht voor dit fenomeen, ook wordt dit nog steeds gezien als een zorgprobleem. Dit staat een succesvolle strijd tegen de daders in de weg.
Het kán niet zo zijn dat we aan de zijlijn staan en dit laten gebeuren.
Wat wij willen is regie, preventie en bescherming vóórdat het te laat is. Vrouwen moeten veilig zijn in hun eigen stad, in hun eigen huis, in hun eigen leven. Daarom hebben we een initiatiefvoorstel ingediend genaamd “Rotterdam strijdt samen tegen femicide”. Dit hebben we samen gedaan met PvdA, VVD, GroenLinks, Leefbaar Rotterdam, DENK en D66. Wij hebben ons dus als raadsleden verenigd over partijgrenzen heen, want deze strijd is groter dan politiek. We doen een 7-tal aanbevelingen:
Femicide ook als veiligheidsissue te beschouwen
Het netwerk rondom organisaties zoals Filomena versterken
Te investeren in bewustwording over Veilig Thuis
Voorlichting en actie over rode vlaggen
Financiële zelfredzaamheid onderdeel van het veiligheidsbeleid te maken
Te zorgen voor opvang waar ook huisdieren welkom zijn
Technologie met menselijke ondersteuning te verkennen
Volt, de politiek en Rotterdam strijden samen tegen femicide. En we geven niet op, totdat geen vrouw meer hoeft te sterven omdat ze vrouw is. Want zolang vrouwen zich niet veilig voelen en niet veilig zijn, is niemand écht vrij.