Waarom jong talent de stad verlaat en wat we eraan kunnen doen

In Rotterdam wonen en studeren meer dan 100.000 studenten. Ze komen van heinde en verre om hier hun mbo-, hbo- of wo-opleiding te volgen. Ongeveer de helft woont op zichzelf, en zo’n 15% komt uit het buitenland. Rotterdam is dus duidelijk een stad die jong talent aantrekt. Maar: wat gebeurt er ná het afstuderen?

24 jul. 2025
Stad

Veel te vaak zien we jonge mensen na hun diploma vertrekken. Ze pakken hun koffers en zoeken hun toekomst elders. Waarom? Dat weet de gemeente eigenlijk niet precies. Het college geeft aan dat er geen goed inzicht is in de beweegredenen van afgestudeerde studenten om wél of juist níét in Rotterdam te blijven wonen en werken. Dat is wat ons betreft een gemiste kans. Want als je niet weet waarom mensen vertrekken, kun je er ook niets aan doen om ze te laten blijven.

Volt Rotterdam vindt dat we jonge mensen hard nodig hebben voor een toekomstbestendige, inclusieve en innovatieve stad. Jonge talenten zijn essentieel voor een bruisende stadseconomie, een levendig cultureel leven én voor het oplossen van de grote opgaven van de toekomst. Daarom hebben we samen met VVD, Leefbaar Rotterdam, DENK en andere partijen een motie ingediend, waarin we het college oproepen om hier wél onderzoek naar te doen.

Wat willen we precies weten?

We willen een verdiepend onderzoek naar de beweegredenen van (pas) afgestudeerde studenten. Waarom blijven zij in Rotterdam – of juist niet? Waar lopen ze tegenaan? Wat missen ze? Waar zoeken ze naar? In het onderzoek moet ook specifiek gekeken worden naar de ervaringen van internationale studenten, want ook zij zijn belangrijk voor onze stad.

We vragen het college om de uitkomsten van dit onderzoek mee te nemen bij het maken van beleid. Denk aan het woon- en jongerenbeleid, economische strategie of hoe we de stad ontwikkelen. Zo zorgen we dat beleid niet wordt gebaseerd op aannames of landelijke gemiddelden, maar op echte Rotterdamse verhalen en cijfers.

Werk en huisvesting zijn niet genoeg

De stad inzetten op werkgelegenheid en woningen is belangrijk – maar het is niet alles. Jonge mensen maken hun keuze voor een stad ook op basis van andere factoren:

  • Voelen ze zich hier veilig?

  • Hebben ze toegang tot cultuur en ontspanning?

  • Is het makkelijk om je te verplaatsen met het OV of de fiets?

  • Voelen ze zich verbonden met de stad en de mensen?

Als Rotterdam aantrekkelijk wil blijven voor jong talent, dan moeten we kijken naar het gehele plaatje. En dat begint met luisteren, vragen stellen en daar concrete actie aan verbinden. 

Kortom: Wil je jong talent behouden, dan moet je begrijpen wat ze nodig hebben. En dat betekent: luisteren, vragen stellen, onderzoeken en daar beleid op maken. Deze motie helpt daarbij. Voor een stad die blijft bruisen – ook ná de diploma-uitreiking.