Toch een nieuwe wijkhub voor de Tarwewijk

In de Tarwewijk bestond de afgelopen tijd de vraag: blijft er wel een wijkhub? De plannen voor nieuwbouw van kleine appartementen op de huidige locatie dreigden namelijk het hart van de buurt – de wijkhub – te doen verdwijnen. Hoewel dit extra woonruimte kan opleveren, gaat het ten koste van een onmisbaar ontmoetingspunt voor bewoners. Daarom hebben we direct een debat aangevraagd. We wilden meer weten over de situatie en een toezegging van de wethouder voor een alternatieve locatie.

8 mei 2025

Een wijkhub is niet zomaar een gebouw; het is de fysieke plek in de buurt waar bewoners met hun vragen, zorgen en ideeën over hun leefomgeving terecht kunnen. Hier werken medewerkers van de gemeente, maar ook wijkraadsleden, de wijkagent en jongerenwerkers zijn hier actief aanwezig. Deze centrale functie is in lijn met het coalitieakkoord dat voorschrijft dat elke wijk minimaal één wijkhub moet hebben. De wijkhub is daarmee onmisbaar voor nabijheid, zichtbaarheid en directe ondersteuning van de bewoners. Des te vreemder dat deze wijkhub dreigt te verdwijnen.

"Waarom voert het college haar eigen beleid niet uit? Elke wijk verdient een eigen wijkhub."

Eerder werd al gesuggereerd dat twee wijken één wijkhub zouden delen, maar dat druist in tegen het principe van nabijheid en zichtbaarheid  – juist essentieel voor de effectiviteit van wijkhubs. Tijdens de actualiteitenraad op 25 april heeft Volt het college hierover daarom aan de tand gevoeld, want waarom voert het college haar eigen beleid niet uit om in elke wijk een wijkhub te huisvesten? Ook wilden we weten hoeveel geld er is geïnvesteerd in de wijkhub die gaat verdwijnen en hoeveel andere wijkhubs er zijn in gebouwen die in handen zijn van particulieren?

"De wethouder heeft uiteindelijk toegezegd dat hij op zoek zal gaan naar een alternatieve locatie voor de wijkhub binnen de Tarwewijk"

De investeringen in de wijkhub die gaat verdwijnen waren in het verleden zo’n 125 duizend euro en maar liefst 31 van de 39 wijkhubs worden momenteel gehuurd van particulieren. Dat de particulieren andere plannen kunnen maken voor de panden in hun eigendom, zorgt voor onzekerheid als het gaat over het behouden van wijkhubs. Het blijft daarom noodzakelijk voor ons om het beleid van de gemeente met betrekking tot wijkhubs actief te volgen. 

De wethouder heeft uiteindelijk toegezegd dat hij op zoek zal gaan naar een alternatieve locatie voor de wijkhub binnen de Tarwewijk. Wij zijn blij met deze toezegging. We zullen ons blijven inzetten voor sterke, toegankelijke wijken waarin bewoners zich gehoord en geholpen voelen – in hun eigen buurt.