Simon's maidenspeech
Tijdens de Statenvergadering van 14 mei 2025 mocht Simon Bleijenberg zijn maidenspeech houden als Statenlid voor Volt Zuid-Holland. Lees hier zijn hele spreektekst hier terug:

Dank u wel voorzitter.
Een bijzonder en eervol moment om hier te mogen staan. Ik prijs mijzelf ook gelukkig dat ik deze kans heb gekregen en heb kunnen pakken. Ik heb geluk dat ik heb mogen leren van mijn fouten. Met lieve mensen om me heen die mij hebben gesteund in tijden dat geluk voor mij niet vanzelfsprekend was.
Dat niet iedereen dit geluk heeft, besef ik me volledig. En dat is ook wat mij drijft om een positieve impact te maken. Te strijden tegen cynisme en onverschilligheid in onze samenleving en de grote uitdagingen die voor ons staan met daadkracht aan te pakken. Met oog voor individuele belangen, zonder het grote plaatje uit het oog te verliezen. De mogelijkheid om het geluk van mensen, nu en in de toekomst, positief te kunnen beïnvloeden, motiveert mij enorm.
Want blijven doen wat we hebben gedaan is niet genoeg om de grote transities waar we voor staan het hoofd te bieden. Niet genoeg om het vertrouwen in de politiek te vergroten. Dit vergt lef en doorzettingskracht van mensen, politici, bestuurders. Ik ben ervan overtuigd dat we iedereen nodig hebben. Durven we lastige keuzes te maken zonder elkaar uit het oog te verliezen? Handelen we eerlijk, oprecht en vanuit vertrouwen? Durven we elkaar recht in de ogen aan te kijken, juist als het lastig is?
Zonder het handelen van de mensen voor ons, hadden we waarschijnlijk niet gestaan waar we nu stonden, hadden de Zuid-Hollandse, Nederlandse en Europese vlag buiten het provinciehuis misschien niet naast elkaar gewapperd. Vele voor ons hebben het lef getoond dat nodig was om de uitdagingen van hun tijd het hoofd te bieden.
Dat bestuurlijke lef lijkt steeds vaker te ontbreken, we waaien vaak met alle winden mee. Terwijl de uitdagingen niet kleiner zijn geworden, integendeel. Doorschuiven en het gebrek aan visie lijken steeds vaker de sturende principes te zijn. Voorzitter, ik sta hier omdat ik denk dat we dit anders kunnen én moeten doen.
In het stuk wat voor ons ligt komen een aantal belangrijke zaken samen: energietransitie, burgerparticipatie en ruimte voor maatwerk. Ofterwijl, hoog aan de wind varen. Dat betekent koers houden, en overstag gaan als dat nodig is, om ons doel te behalen.
Het behalen van de klimaatdoelen, zonder onze inwoners onderweg te verliezen is cruciaal wat Volt betreft. Dit vraagt om duidelijke communicatie en een lange termijn koers. Maar bovenal, handelen vanuit vertrouwen! Vertrouwen in, en naar onze inwoners. Zorgen serieus nemen, zonder de grote opgaven waar we voor staan uit het oog te verliezen. Beseffen dat dezelfde normen in verschillende situaties een andere uitwerking hebben.
Ondanks dat in de reactie GS een aantal goede zaken staan zoals het gebruik van een omgevingsmanager en er stappen worden gezet omtrent participatiebeleid. Vragen wij ons af of dit voldoende is. Met eerdere ervaringen rondom het burgerberaad, waarbij de uitkomsten naast het coalitieakkoord werden gelegd, in het achterhoofd. Maar vooral de op het oog defensieve reactie van GS zijn wij niet gerust.
Fouten maken is onvermijdelijk, maar ervan leren is een keuze. Bij dossiers met een dusdanig grote en langdurige impact moeten we zorgvuldig handelen en ons niet verschuilen achter wettelijke kaders. Die kaders dienen immers een doel, en zijn geen doel op zich. Dat vraagt om flexibiliteit en heldere communicatie. Als de uitkomsten al vaststaan, doet participatie meer kwaad dan goed met teleurgestelde burgers als resultaat.
Aan goede intenties geen gebrek, maar die zijn wat Volt betreft te vrijblijvend. Omwonenden moeten goed meegenomen worden in het proces als gelijkwaardige gesprekspartner met inhoudelijke ondersteuning. Geen wensen of vage intenties omtrent participatie en mee-investeren, maar duidelijke afspraken waar partijen aan gehouden worden en duidelijke communicatie over lastige keuzes. Windpark Zeewolde is een voorbeeld van hoe het wel kan, zoals de Rekenkamer ook benoemt. Maak bewoners dus eigenaar van de oplossing, op alle mogelijke manieren. Dat zou de standaard moeten zijn.
Dit alles is niet eenvoudig, maar wel waar we als politiek voor aan de lat staan. Integrale afwegingen met oog voor verschillende belangen zijn noodzakelijk. Als we de brede welvaart willen meenemen in onze werkwijze vraagt dit om heldere communicatie over de afwegingen die worden gemaakt. Zo kunnen we onze inwoners aan boord houden. Daar willen wij in de tweede termijn ook een motie voor indienen. De rekenkamer geeft wat Volt betreft goede aanbevelingen om te leren van het verleden en het in de toekomst anders te doen. Want als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen. Laten we er dus voor kiezen het anders te doen! Niet alleen wat goed klinkt, maar wat echt werkt.