Rotterdam snakt naar autoluw: ‘Het gaat niet snel genoeg!’

Als Volt Rotterdam willen wij een stad waarin iedereen zich veilig, gezond en vrij kan bewegen, te voet, op de fiets, of met het openbaar vervoer. Een stad die klaar is voor de toekomst. Het huidige college zegt zich ook in te zetten voor een autoluwe en duurzame stad, maar laat het in de uitvoering ernstig afweten. De recente behandeling van de jaarstukken, het verkeerscirculatieplan (VCP) en de Voorjaarsnota laten dit pijnlijk zien. 

23 jul. 2025

Als je kijkt naar wat er het afgelopen jaar écht is gedaan voor duurzame mobiliteit, dan is dat helaas teleurstellend weinig. Van de 30 kruispunten die veiliger zouden worden gemaakt, zijn er volgens de Rekenkamer maar 6 aangepakt. En van het speciale autoluw-fonds van 20 miljoen euro ligt nog steeds 13,5 miljoen ongebruikt op de plank. Het college zegt het centrum en de vier omliggende wijken autoluwer te willen maken, maar in de praktijk komt het nauwelijks verder dan een paar uitgestelde plannen. Zelfs op andere belangrijke punten, zoals beter vervoer over water, gebeurt er vrijwel niets. Als we willen dat mensen echt vaker de fiets, het OV of gewoon de stoep pakken, dan moeten we nu doorpakken. Niet nog een jaar verliezen.

Grote woorden, kleine stappen

Daarnaast werd het verkeerscirculatieplan (VCP) in de coalitie gepresenteerd als een belangrijke stap richting een leefbare stad. Maar wat er ligt, is weinig ambitieus en schiet tekort op alle fronten: geen urgentie, geen impact en geen aandacht voor bijvoorbeeld heel Rotterdam-Zuid. 

“We hebben lang gewacht op het VCP. En wat ligt er? Een plan met minimale ingrepen, waar hele stadsdelen, waaronder heel Rotterdam-Zuid, compleet buiten beeld blijven. Dat is onacceptabel.”

In plaats van échte maatregelen zien we hier en daar wat verkeersfilters, eenrichtingsverkeer en straatjes die van richting veranderen. Maar de grote mobiliteitstransitie blijft uit. En zelfs daar waar maatregelen worden voorgesteld, gaat het mis: hulpdiensten mogen door de verkeersfilters, maar de dierenambulance niet. Onbegrijpelijk. Daarom dienden we de motie ‘Laat de dierenambulance door’ in, zodat het redden van levens niet wordt gestopt door een slagboom.

En dan, na veel kritiek over zijn mobiliteitsbeleid, spreekt de wethouder opeens over “groots en meeslepend” beleid en “onorthodoxe maatregelen” die er aankomen op de Meent en Witte de Withstraat. Maar wat dat inhoudt? Geen idee. Het staat niet in het VCP, en de raad krijgt er niets over te horen. Rotterdam verdient duidelijkheid en daadkracht, zo bouw je geen geloofwaardig mobiliteitsbeleid. 

Gratis parkeren op feestdagen: fossiel beleid in een groene stad?

Een treffend voorbeeld van hoe het huidige beleid wringt, is de volledige regeling voor gratis parkeren op feestdagen. Die regeling moedigt het gebruik van de auto juist aan, terwijl we duurzame mobiliteit willen stimuleren. Als je écht inzet op duurzame mobiliteit, moet je keuzes durven maken. Daarom pleiten wij ervoor om deze regeling volledig te schrappen. Dat geld kan veel beter besteed worden aan wat er werkelijk toe doet: veilige buurten, groene wijken en een toekomstbestendige haven.

Veel kwetsbare buurten in Rotterdam kampen met structurele onveiligheid: seksuele straatintimidatie, dealen en jongerenoverlast zijn er aan de orde van de dag. Extra middelen voor IJsselmonde en de Tarwewijk zijn een stap in de goede richting, maar wat Volt betreft volstaat dat niet. Wij willen structureel méér investeren in wijkveiligheid, en daar mag het symbolische parkeerbeleid voor worden ingewisseld. De pilot gratis parkeren kost meer dan 8 ton en komt enkel ten goede aan mensen met een auto, terwijl bewoners in kwetsbare wijken dagelijks met onveiligheid geconfronteerd worden. Daarom dienden wij het amendement ‘Wijkveiligheid boven pilot gratis parkeren’ in. Investeren in veiligheid levert alle Rotterdammers tenminste echt iets op.

“Gratis parkeren op feestdagen terwijl we pleiten voor een autoluwe stad? Dat is niet alleen inconsequent beleid, het is ronduit zonde van het geld.”

We zien dat het college blijft vasthouden aan dit achterhaalde beleid. De al bestaande regelingen voor gratis parkeren op feestdagen als Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag kost de stad jaarlijks zo’n 2,6 miljoen euro. Terwijl Rotterdam worstelt met koelte-ongelijkheid, met hogere temperaturen in versteende wijken zoals Bloemhof, worden projecten als Westblaak en het Schouwburgplein uitgekleed of vertraagd. Daarom wilden wij 1,2 miljoen euro uit de parkeerregeling inzetten voor echte vergroening. En ook voor onze haven geldt: nu investeren is essentieel. Terwijl bedrijven sluiten en cruciale projecten vertraging oplopen, bespaart het college juist op de haven, onbegrijpelijk. We wilden die besparing terugdraaien en alsnog 1,2 miljoen euro vrijmaken voor een toekomstbestendige haven.

Volt durft wél te kiezen voor de toekomst

Rotterdam kan een stad zijn waar duurzame mobiliteit, veiligheid en vergroening samenkomen. Maar dan moeten we durven kiezen. Gratis parkeren is een fossiel overblijfsel dat niet past bij de toekomst die we voor ogen hebben. Volt Rotterdam durft die keuze wél te maken.