Fractieupdate Zuid-Holland - Protestmars Chemours

Op zaterdag 15 juni 2024 liep de fractie Zuid-Holland samen met Volters uit de hele regio mee tijdens de protestmars bij Chemours in Dordrecht. Het is een thema dat de fractie aan het hart gaat en daarom sloten we graag aan bij deze mars.

18 jun. 2024
Foto: Arie Kievit / De Volkskrant

(Foto: Arie Kievit / De Volkskrant)

Volt liep tijdens de protestmars samen met honderden omwonenden, milieuactivisten en leden van andere politieke partijen tegen de PFAS-vervuiling door Chemours. Namens de Zuid-Holland fractie was Tessa Beeloo aanwezig. Jong en oud liepen mee in de protestmars van 4 kilometer, van het Oranjepark tot de poorten van Chemours.

Omwonenden kunnen door de vervuiling geen voedsel meer uit de buurt nuttigen en maken zich zorgen over hun gezondheid en die van toekomstige generaties. Elke week zijn er daarom al protesten rondom Chemours, maar dit was de eerste keer dat er een massale protestmars werd georganiseerd.

De problemen rondom Chemours en PFAS zijn thema’s die geregeld terugkomen in ons Statenwerk. De provincie Zuid-Holland is namelijk de vergunningverlener van Chemours en de provincie ligt daarom al geruime tijd in de clinch met het bedrijf.

We zien dat er in de Europese Unie wordt gewerkt aan een algeheel PFAS-verbod en in Nederland wordt er gelukkig steeds meer duidelijk over de omvang van het probleem en de schade voor onze gezondheid en leefomgeving. Deze positieve ontwikkelingen juichen we graag toe, maar er is sneller en meer actie nodig om de risico’s aan te pakken.