Volt stelt Schriftelijke vragen (RvO artikel 51) m.b.t. consequenties ingrijpen Europa op water en weidevogels.

De Europese Commissie (EC) is juridische procedures gestart tegen Nederland vanwege het niet naleven van Europese wetgeving. Deze procedures, zogenaamde inbreukprocedures, richten zich onder andere op de Kaderrichtlijn Water en de Vogelrichtlijn in combinatie met de Europese Green Deal en de Biodiversiteitsstrategie 2030. De EC heeft Nederland opgeroepen doeltreffender maatregelen te nemen, omdat het land momenteel onvoldoende presteert op deze gebieden.

27 sep. 2024

Vogelbescherming Nederland benadrukte in reactie op de aanmaningsbrieven dat er snel actie ondernomen moet worden om weidevogels te redden, die ernstig bedreigd worden. Ook Boerennatuur, de koepelorganisatie van agrarische collectieven, verwijst naar lang bekende gegevens waaruit blijkt dat akker- en weidevogelpopulaties al decennialang afnemen. Cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving en Sovon vogelonderzoek onderstrepen deze negatieve trend. Tegelijkertijd wijst Nieuwsuur op de verslechterende waterkwaliteit in Nederland, met als gevolg dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) steeds verder uit zicht raken.

Volt en de Partij voor de Dieren (PvdD) vinden dat Nederland wél in staat zou moeten zijn om de Europese wetgeving te handhaven. Zij wijzen op het belang van biodiversiteit, waterkwaliteit en de bescherming van weidevogels voor onze leefomgeving. Deze inbreukprocedures roepen bij hen grote zorgen op en leiden tot een aantal vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht.

Zie hier