Provinciale Statenvergadering 13 november

Tijdens de provinciale Statenvergadering van Utrecht op 13 november werden o.a. de begroting 2025 en de energievisie 2024-2050 van de provincie Utrecht behandeld. Tijdens deze vergadering heeft de Volt-fractie zich sterk gemaakt voor versnelde verduurzaming en betere bescherming tegen bestrijdingsmiddelen in de Provincie Utrecht. Volt diende verschillende moties en amendementen in op de begroting 2025 om deze doelen te bereiken.

15 nov. 2024
  • Bestrijdingsmiddelen
    Volt had het voornemen om een motie in te dienen die het gebruik van bestrijdingsmiddelen zou verbieden. Dit bleek echter niet nodig, omdat de Gedeputeerde tijdens het debat een toezegging deed dat het onderwerp zal worden meegenomen in de implementatie van de Kaderrichtlijn Water. Volt besloot daarom af te zien van de motie.

  • Duurzame energieopwekking
    Een andere geplande motie van Volt, gericht op het behalen van 55 procent duurzame energieopwekking, werd ook niet ingediend. De reden hiervoor was een toezegging dat deze ambitie zal worden verwerkt in de herziening van de Omgevingsvisie. Hiermee was Volt tevreden, gezien het doel alsnog op de agenda blijft.

  • Europese Indicatoren begroting 2025

    Volt diende een amendement in om de Europese indicatoren in de begroting 2025 in lijn te brengen met de Strategie voor Europese samenwerking en belangenbehartiging 2024-2034. Dit amendement werd positief geadviseerd door de Gedeputeerde en werd tijdens de stemming met een meerderheid aangenomen.

  • Small Modular Reactors (SMR)
    Volt heeft met succes een amendement aangenomen dat oproept tot een constructieve houding van de provincie ten opzichte van de mogelijke inzet van Small Modular Reactors (SMR). Dit geeft de provincie ruimte om dit innovatieve energiemodel verder te onderzoeken en mogelijk te ondersteunen.

  • Balans tussen zon- en windenergie
    Volt diende een amendement in om bij de ontwikkeling van de Energievisie 2024-2050 niet alleen de balans tussen zonne- en windenergie te waarborgen, maar ook maatschappelijke kosten expliciet mee te nemen in de afwegingen. Hiermee benadrukte de fractie het belang van een sociaal verantwoorde energietransitie. Dit amendement werd na positief advies van de Gedeputeerde ingestemd door de provinciale staten.

Daarnaast diende de fractie een aantal moties en amendementen mede in. Een greep uit deze moties en amendementen die met een meerderheid werden ingestemd zijn: ‘Doorfietsen door de hele provincie’; een motie van de VVD om snelle doorfietsroutes door de hele provincie mogelijk te maken. ‘Meer werknemers uit het Doelgroepregister Banenafspraak’; een motie van de ChristenUnie om ​meer werknemers uit het Doelgroepregister Banenafspraak te binden als werknemer aan de provincie Utrecht. En een motie van de Partij voor de Dieren; ‘Menselijke maat voor alle mensen, met als opdracht aan de Gedeputeerde; Met Utrechtse gemeenten en relevante partners het overleg aan te gaan over hoe de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) in Utrecht kan worden gecontinueerd.