Statement coalitiebreuk Provinciale Staten

Gisteren (woensdag 25 september) is het college van Provinciale Staten in Groningen, bestaande uit BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang, gevallen na onenigheid over de komst van een windmolenpark bij de Eemshaven. De ChristenUnie trok de stekker uit de coalitie nadat de BBB tegen het plan voor 24 windturbines stemde, wat leidde tot verdeeldheid binnen de coalitie. De ChristenUnie vond dat de belofte van een betrouwbare overheid hierdoor niet meer waargemaakt kon worden. Hoewel het windmol

26 sep. 2024
Provinciehuis Groningen

Statement Statenfractie

"Nu de ChristenUnie uit de coalitie van de Provinciale Staten in Groningen is gestapt, bevindt de provincie zich op een cruciaal moment. De uitdagingen waar Groningen voor staat – van de versterking van woningen tot de energietransitie – vragen om voortvarendheid en visie. Wij zijn van mening dat we niet te lang stil moeten staan bij de politieke onzekerheid, maar juist snel moeten handelen om de noodzakelijke veranderingen door te zetten.

Volt zet zich in voor een nieuwe fase van samenwerking, gebaseerd op vertrouwen en daadkracht. Onze focus ligt op de toekomst: een Groningen dat duurzaam en economisch veerkrachtig is. De tijd dringt en de Groningers verdienen een politiek die hen vooruit helpt."

Hoe nu verder?

Nu het college van Provinciale Staten is gevallen, zal er een periode van politieke onzekerheid volgen. Er moeten nieuwe coalitiegesprekken worden gevoerd om tot een (stabiel) bestuur te komen. Het is mogelijk dat er een zoektocht begint naar nieuwe coalitiepartners, waarbij bestaande of nieuwe partijen kunnen worden benaderd. Totdat er een nieuwe coalitie is gevormd, zal het demissionair verdergaan.

Lees hier een artikel van RTV Noord