Een jaar na de Provinciale Statenverkiezingen

Stap in de wereld van ons Statenlid Laura Reinink, die al meer dan een jaar haar stempel drukt in de Provinciale Staten. Lees haar hartelijke brief vol reflectie en ontdek meer over haar via een exclusief diepte-interview op OOGTV, waar ze haar ervaringen en passie deelt.

22 mrt. 2024

Hallo allemaal,

Het is meer dan een jaar geleden dat we naar de stembus gingen voor de Provinciale Statenverkiezingen, en wat is de tijd snel gegaan! Graag neem ik jullie mee in de achtbaan die het afgelopen jaar voor mij is geweest. 

De verkiezingsavond staat nog scherp op m’n netvlies. Door de hogere opkomst kwamen de uitslagen langzamer binnen dan ooit; na middernacht begonnen de eerste uitslagen binnen te druppelen: Oldambt 1,1%, Stadskanaal 0,8%... We maakten ons niet echt zorgen, want we wisten dat het grootste deel van de stemmen uit de stad zou komen. We vingen in de wandelgangen op dat nou juist die uitslag er pas de volgende ochtend zou zijn. Doodmoe van de afgelopen campagne besloot ik daarom dat het goed was om te gaan slapen, en zo vroeg mogelijk weer op te staan om de uitslag te kunnen zien. Helaas de verkeerde keus, want ik was nog niet thuis of de uitslag van de gemeente Groningen kwam toch binnen, met maar liefst 7,7% van de stemmen! Daar stond ik dan in mijn eentje te juichen in de fietsenstalling… Want 7,7% van de stemmen, dat moest toch wel betekenen dat we met twee zetels de Provinciale Staten in zouden gaan? Tevreden stapte ik mijn bed in, met alsnog een vroege wekker want de rest van de uitslagen zouden wel pas in de ochtend bekend worden gemaakt. 

Uiteindelijk kwam 's ochtends om half 11 de laatste uitslag binnen, met -zoals we inmiddels weten- nét niet genoeg stemmen voor een tweede zetel. Zo blij als ik die avond ervoor nog ging slapen, zo groot was de teleurstelling die ochtend. Waar ik zo hard voor had gewerkt, waar ik angsten voor had overwonnen en wat ik zo graag wilde, ging niet gebeuren. Ondertussen bleef iedereen tegen mij zeggen dat ze superveel mensen kenden die op mij hadden gestemd en ik sowieso meer stemmen zou hebben. Nou eerlijk waar, ik dacht dat ze allemaal gek waren geworden. Zelfs toen ik in het weekend gebeld werd met de voorlopige uitslag, die liet zien dat ik genoeg voorkeurstemmen had gekregen, durfde ik het niet te geloven. Want wie weet gingen ze nogmaals tellen en hadden ze het helemaal fout gedaan? Het waren lange dagen totdat op donderdag dan eindelijk de definitieve uitslag bekend werd gemaakt: ik ging de Staten in!

Uit het niets was ik niet alleen opeens Statenlid, maar als enig Statenlid ook ineens fractievoorzitter en later ook werkgever. Iets waar ik tijdens de campagne niet op voorbereid was. Daar kwam nog eens bij dat we de Staten binnenkwamen als nieuwe partij. Waar andere partijen al precies wisten hoe alles werkte, was voor ons alles helemaal nieuw. En ik leer nog elke dag nieuwe dingen bij.

Het meest trots ben ik op de voortgang op het gebied van digitale toegankelijkheid. Dankzij onze inzet wordt nu hard gewerkt om alle inmiddels 72 websites van de provincie toegankelijk te maken, ook voor mensen die slechtziend zijn of bijvoorbeeld kleurenblind. Verder hebben we stevig ingezet op met name betere participatie, kansengelijkheid en duurzaamheid in onze mooie provincie. 

Ik ben ontzettend dankbaar voor jullie vertrouwen, toewijding en inzet, want zonder jullie hadden we dit nooit voor elkaar kunnen krijgen. 

Met vriendelijke groeten, 


Laura Reinink


PS Ik sprak uitgebreid met OogTV over het afgelopen jaar, de Europese verkiezingen en wat ik de komende tijd nog meer wil gaan doen.

Lees hier het artikel