Blog Kopenhagen
Je kent vast Volt’s slogan “Over grenzen durven denken” en hoe we als Volt voor meer Europese samenwerkingen zijn. Van 2 t/m 7 januari was ik in Kopenhagen om van deze mooie uitspraken werkelijkheid te maken.
Het begon allemaal op 10 oktober. Toen de co-voorzitter van Volt Denemarken op ons intern platform Workplace vroeg of er Volters van andere chapters waren die graag een meeting bij wilden wonen. Natuurlijk heb ik hier met veel enthousiasme op gereageerd.
Twee weken later zat ik in een online meeting met vier andere Volters uit Denemarken, die vol enthousiasme spraken over wat ze allemaal bereikt hadden. Zo stonden ze afgelopen zomer op een groot politiek festival en hebben ze voor het eerst meegedaan met de gemeenteraadsverkiezingen in Kopenhagen.
Naast successen, was er ook een doel. Volt wil in 2024 tijdens de Europese Parlementsverkiezingen mee doen in alle 27 lidstaten van de EU. Daarvoor hebben we in Denemarken 71.000 digitale handtekeningen voor nodig. Een immens hoge drempel, als je bedenkt dat Europa maar een kleine 6 miljoen Denen kent.
En zo zijn we bij deze week aangekomen. Vol met flyeracties, ontmoeten van lokale activisten en het spreken van Europese jongeren. Natuurlijk ook om meer handtekeningen te verzamelen! Samen met Laura Reinink (#2 Groningen PSV) hebben we Kopenhagen paars gekleurd.
Maandag
De eerste dag was voornamelijk een reisdag. Waarbij we ‘s ochtends vroeg al zijn vertrokken vanuit Groningen met de auto. Toen we rond een uur of vijf aankwamen volgde de eerste uitdaging: een parkeerplaats zoeken.
‘S avonds hebben de week voorbereid. We hebben mails verstuurd, script gemaakt voor filmpjes en Volters in Kopenhagen uitgenodigd voor een borrel. Vervolgens zijn we bij een gezellig Mexicaans restaurantje taco’s wezen eten.
Dinsdag
De uitgestippelde route lag klaar en we gingen direct flyers uitdelen in de winkelstraten van Kopenhagen. Ook een aantal fietsen moesten eraan geloven. De Deense thuisbezorgd heet Wolt, dus kregen we vaak de vraag of we eten bezorgen. Waarop wij antwoorden “We bezorgen alleen nieuwe politiek”.
‘S avonds zijn we live gegaan op twitter, waarbij we gesproken hebben over onze koningshuizen, de stikstof crisis in Nederland en politiek.
Woensdag
Halverwege de week gingen we langs bij onze eerste lokale activist. Rachel Pryce zet zich in voor schone straten in Frederiksberg met haar organisatie “Frederiksberg Clean-Up Effort”. Zij sympathiseert zich met Volt, maar zij vindt nadenken over lid worden van Volt ongemakkelijk. En teleurstellend genoeg, voelen veel Denen zich zo.
Direct vanuit Rachel gingen we naar een meeting met andere Volters in Kopenhagen. Hier konden leden vragen stellen over het Deense congres van 21 januari, waarbij een nieuw bestuur verkozen gaat worden. Er waren veel vragen over de kandidaten voor het bestuur en of we de deadline gaan halen voor de handtekeningen.
Donderdag
De tijd begon te tikken. Niet alleen was onze week al bijna voorbij, ook was zondag de deadline om je kandidaat te stellen voor het Deense bestuur. Hiervoor had zich nog geen enkele vrouwelijke kandidaat aangemeld, wat betekent dat er dan op het congres geen nieuw bestuur kan worden ingestemd. Dus hebben we alle vrouwelijke leden van Volt Denemarken opgebeld. Met succes!
In het “Ungdommens Demokratihus” werd door de European Youth Copenhagen een event georganiseerd waar Margrethe Vestager sprak. Zij is een Eurocommissaris voor Radikale, de sociaal-liberale partij van Denemarken. Veel van de jongeren daar waren lid van deze zusterpartij van D66. Dat was snel te merken, doordat elke Deen die ik uitlegde dat Volt een pan-Europese partij is, ze vroegen “bedoel je pro-Europees?”. Als hoewel we dat ook zijn, zit het verschil er in dat Volt in 31 landen te vinden is.
Voor het avondeten spraken we af met Nicholas Woollhead bij Bang & Jensen. Hij zet zich in tegen de bouw de nieuwe wijk Lynetteholm. Dit is een wijk die de gemeente wil bouwen boven op een kunstmatig eiland. Het grootste probleem is: het geld voor de project is er helemaal niet. De gemeente werkt namelijk al jaren met een Ponzi-scheme, wat hartstikke illegaal is.
Daarnaast gaf hij hele nuttige tips over hoe je als activist succesvol kan zijn. Daarbij hoort de onderstaande Venn diagram. Die eigenlijk zegt dat je op zoek moet naar activiteiten die leuk zijn voor je actieve kern, leuk zijn om te bekijken en te delen voor je volgers en ook nog eens helpen om je doelen te bereiken.
Vrijdag
Aan het einde van de week gingen we filmpjes opnemen voor onze sociale media, laatste mails versturen en weer aan de taken werken voor onze lokale teams. Helaas, moesten we ook weer onze spullen inpakken, zodat we de volgende dag op tijd konden vertrekken!
Om samen te vatten was dit echt een top week! Naast dat het leuk en gezellig was, was het ook super leerzaam voor ons en belangrijk voor Volt Denemarken. Ik kan het elke Volter aanraden om een week als dit te organiseren met Volters van andere chapters. Zodat er in 2024 in heel Europa op Volt gestemd kan worden!
Harwin van Wesel