Terugblik perspectiefnota en de motie PFAS West-Brabant

Afgelopen vrijdag werd in de Provinciale Staten de perspectiefnota behandeld. Hierbij geven wij een korte terugblik op de behandeling ervan en onze inbreng op de perspectiefnota.

12 apr. 2024

Vrijdag 5 april werd de perspectiefnota behandeld in de Provinciale Staten, een lange dag van 9.00 tot 23.00 uur. Met mooie resultaten. Onze motie over de ernst van PFAS in West-Brabant en de broodnodige metingen werd unaniem aangenomen! Als gevolg hiervan zal PFAS in kaart worden gebracht en zal er samengewerkt worden met gezondheidsinstanties en gemeenten om PFAS goed in beeld te krijgen, zelfs over de grens met Antwerpen. De rol van PFAS in Brabant krijgt daarmee een plek in de uitvoeringsagenda van de provincie, wat belangrijk is omdat we hier nu eindelijk mee van start gaan.

Daarnaast hadden we een motie om het VN-verdrag handicap te borgen in het provinciaal beleid. Uiteindelijk hebben we de tijdlijn van onze motie laten landen in de motie van de PvdA, die ongeveer dezelfde gedachte had als wij. Over de rug van mensen met een handicap wilde ik geen debat voeren voor de bühne. Door de tijdsbepaling wordt het voor ons mogelijk om het college te controleren en kunnen we de komende jaren terugkomen op de uitvoering van dit verdrag in de provincie.

Naast deze moties hebben we ook moties ingediend met andere partijen om de kleine kernen levendig te houden en om een expertisecentrum te faciliteren voor Q-koorts en long Covid. Kortom, een lange dag met een goede opbrengst voor de leefbaarheid en gezondheid van Brabanders.