Update Volt Leidschendam-Voorburg

Marijn Damsma is de nieuwe community-lead van Leidschendam-Voorburg! Verder vind je in deze update informatie over: de beleidsgroepen voor Volt, aankomende bijeenkomsten, de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en de tijdslijn daar naartoe.

10 sep. 2024
  1. Beleidsgroepen (thematisch) als centrale spil in onze grassroots beweging

Volt is een beweging die middels grassroots initiatieven een positieve bijdrage wil leveren aan de maatschappij. De beleidsgroepen voor Volt zijn essentieel om te komen tot de manier van politiek bedrijven die we voor ogen hebben.

Grassroots initiatieven zijn initiatieven die onderin de samenleving tot stand komen. Hiermee wil Volt inwoners in staat te stellen om de politiek te beinvloeden. Dit maakt politiek inclusiever, beleid gerichter en versterkt de democratie en het vertrouwen van inwoners in het (lokale) bestuur en de politiek.

Voorbeelden van grassroots initiatieven zijn:

  • Beleidsontwikkeling: ontwikkelen van beleid dat direct bijdraagt aan Volts kernwaarden zoals duurzaamheid en sociale gelijkheid.

  • Communityprojecten: opzetten van lokale en regionale projecten gericht op sociale gelijkheid, duurzaamheid en participatie.

  • Samenwerking met maatschappelijke organisaties (ngo’s) en burgers om gedeelde doelen te bereiken.

  • Samenwerking met overheidsinstanties: opzetten van partnerschappen met overheidsinstanties om door Volt gewenst beleid en de bijbehorende programma's te ontwikkelen en te implementeren.

  • Publieke betrokkenheid en bewustwordingscampagnes: organiseren van evenementen, workshops en campagnes om publieke bewustwording te vergroten en burgers te betrekken bij maatschappelijke kwesties.'

  • Digitale platforms en e-democratie-initiatieven: gebruik van digitale tools en platforms om democratische participatie en transparantie te bevorderen.

  • Belangenbehartiging en lobby: lobbyen voor beleidsveranderingen op lokaal, nationaal en Europees niveau.

De ervaringen die we ophalen met grassroots initiatieven kunnen we verwerken in beleidsvoorstellen voor het volgende verkiezingsprogramma van Volt. Hierom werken we (sinds kort) vanuit die themagroepen (beleidsgroepen). In elk van de 10 beleidsgroepen van de regio Den Haag (waar Leidschendam-Voorburg onder valt) staat een specifiek thema centraal. Per themagroep organiseren we en nemen we deel aan initiatieven in de wijken, slaan we de informatie op en benutten we deze waar mogelijk op het moment dat er beleid wordt geschreven voor een volgend verkiezingsprogramma. Op deze manier werken we samen met de inwoners van Den Haag aan de beste oplossingen voor diezelfde inwoners!

  1. Aankomende bijeenkomsten

17 september: Community borrel Leidschendam-Voorburg (20:00 uur, Café the Fox Voorburg)

24 september: Iedereen die geinteresseerd is in de beleidsgroepen is van harte uitgenodigd! We gaan deze avond van elke beleidsgroep de eerste bevindingen horen. Het werken in deze groepen is namelijk nieuw. Ook is er een presentatie van Lou Maessen en mij waarin we een werkwijze schetsen voor de beleidsgroepen om er wat meer structuur in te brengen. De avond biedt een mooie kans kennis te maken met de verschillende beleidsgroepen en je aan te sluiten.

26 september: Kernteam meeting Den Haag, 20:00 Partijkantoor

3 oktober: Community borrel Den Haag

  1. Gemeenteraadsverkiezingen: wat hebben we te doen?

Op 18 maart 2026 staan de gemeenteraadsverkiezingen gepland. Volt Leidschendam-Voorburg wil voor de eerste keer mee gaan doen. We hebben inhoud nodig voor ons beleid en willen zichtbaar zijn in de gemeente, dus: activiteit in de beleidsgroepen. Ook hebben we, los van de beleidsgroepen, mensen nodig die zich actief willen inzetten voor rollen in de aanloop naar de verkiezingen (communicatie + socials, fundraising, communityteamleden en een co-lead voor onze community). En uiteindelijk ook personen die zich verkiesbaar willen stellen voor de rol van gemeenteraadslid en die in het campagneteam willen deelnemen. 

  1. Tijdslijn naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Elke maand komt er een bijeenkomst voor de regio rondom Den Haag (we bundelen de krachten!). De ene keer (links van de lijn) inhoudelijk interessant en de andere keer (rechts van de lijn) iets wat ook minder/niet actieve Volters aanspreekt en vooral draait om de ontmoeting. Ondertussen zetten alle communities stappen op het gebied van activiteit in de beleidsgroepen, communicatie, fundraising en het versterken van de community zelf. In LV betekent dit dat we ook met enige regelmaat eigen bijeenkomsten zullen hebben om elkaar te zien!

Het eindpunt van deze tijdslijn is het Kerstreces 2025. Voor dit reces willen we alles klaar hebben staan voor de campagne tijd. En voor de laatste 3 maanden tot 18 maart '26 is er dan een campagnedraaiboek. In die tijd zijn is er veel betrokkenheid van leden nodig!