Volt stelt voor: Verbied chemische bestrijdingsmiddelen

In de commissie LWM heeft Volt aandacht gevraagd voor het probleem van pesticiden in het milieu, dat schadelijk is voor mens, dier en natuur. Recente rapporten tonen aan dat pesticiden zelfs in beschermde gebieden en drinkwater worden gevonden, in strijd met Europese regels. Volt roept op tot een algeheel verbod op chemische bestrijdingsmiddelen in waterwingebieden, grondwaterbeschermingsgebieden en kwetsbare natuur in Utrecht.

21 okt. 2024

Volt pleit voor begeleiding van agrariërs, striktere regels, en stimuleren van biologische landbouw. Daarnaast heeft Volt vijf vragen gesteld aan het College om concrete stappen te zetten:

1. Deelt u onze zorgen en wat zijn overwegingen om op te schalen en als provincie meer te gaan doen?

2. Deelt u onze ambitie om een toekomst zonder bestrijdingsmiddelen in Utrechtse waterwingebieden, grondwaterbeschermingsgebieden, en kwetsbare natuurgebieden, veilig te stellen binnen een afzienbare termijn?

3. Bent u bereid om proactief en op korte termijn in gesprek te gaan met belangrijke stakeholders, waaronder Natuur & Milieu en de Klimaatcoalitie, en een verslag van de gespreksronde met PS te delen?

4. Zou u willen toezeggen dat u voor PS een overzicht opstelt met (A) het beleid in alle andere provincies, en (B) alle bestuurlijke en juridische mogelijkheden en onmogelijkheden voor provincie Utrecht, met daarbij een analyse hoe dat overzicht zich verhoudt tot de plannen voor Utrecht?

5. Getriggered door uw antwoorden op onze technische vragen waaruit blijkt dat er gebrekkige kennis is over de hoeveelheden bestrijdingsmiddelen in ons water, bodem en natuur: zou u willen toezeggen daar een onderzoek naar uit te voeren, in ieder geval met samples in kenmerkende gebieden, zodat we beter weten wat de omvang van de opgave en de impact is en waar sturing het meest tot zijn recht kan komen.

Tot slot ondersteunt Volt de oproep van verschillende waterschappen voor een landelijk verbod op PFAS-houdende producten, met ingang van 2026. Dit voorstel werd nader toegelicht door de Partij voor de Dieren, en krijgt de volledige steun van Volt.

Het is tijd voor daadkrachtig optreden, voor het welzijn van mens en natuur in onze provincie.

Bekijk de inbreng hier:

Statencommissie Landelijk gebied, Water (Bodem) en Milieu - 16 oktober 2024 - Statenzaal - Archief