Thomas Bosman over de Bilt; Europese politiek, lokale impact

Sinds afgelopen november is Thomas Bosman actief in het kernteam van Volt de Bilt, waar hij zich bezig houdt met een breed scala aan taken: onder andere het organiseren van bijeenkomsten, werving voor op de kieslijst, sociale media en het notuleren van vergaderingen neemt Thomas voor zijn rekening. Naar aanleiding van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen groeide in het huidige kernteam het enthousiasme om de relatief grote community van de Bilt bij elkaar te brengen en actiever te maken. 

11 jul. 2025
text

In zijn rol merkt Thomas dat het aan de overtuiging van leden niet tekort zal schieten: de partij groeit, dankzij gemotiveerde nieuwe leden die sterke affiniteit hebben met de agenda van Volt. Ze willen maar al te graag hun steentje bijdragen in actuele, maatschappijbrede vraagstukken zoals gelijkheid en veiligheid. Volgens hem mist dan echter nog de vertaalslag naar concrete activiteiten op lokale schaal, waardoor leden zich minder geneigd voelen echt politiek actief te worden. ‘'Mensen bij Volt hebben een visie op de wereldpolitiek, en de vraag is dan, wat ga je in de gemeenteraad daaraan bijdragen?’. Maar juist op lokaal niveau is er ruimte voor verandering, benadrukt Thomas. ‘Daar kan je dingen doen die mensen direct voelen.’ Hij streeft ernaar Volts visie op gelijke kansen en een circulaire economie te realiseren in zijn eigen omgeving. 

Op de vraag waar hij Volt over vijf jaar ziet staan, noemt Thomas een succesvol verloop van de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Ik hoop zelf, niet helemaal in lijn met de ambitie die we op papier hebben gezet, toch eigenlijk wel op drie zetels’, geeft hij toe. Hij hoopt ook te mogen blijven genieten van de vrijheid die Volt op lokaal niveau krijgt van Volt Nederland, om zelf invulling te geven aan het nastreven van de ambities van de partij.

Wat Volt uniek maakt is volgens Thomas het feit dat die invulling wordt gegeven met input van een grote groep nauw betrokken leden. Hij is positief verrast door de enorme opkomst en belangstelling voor het beleidsontwerp. Hij schrijft dit toe aan de vernieuwende en pragmatische agenda van de partij, met betrekking tot actuele kwesties als woningbouw en armoedebeleid. Precies deze vernieuwing is waarmee we zelf verandering kunnen maken: ‘Dat ze in Den Haag of in Europa iets meer vanuit hun visie denken en vanuit de richting, dat begrijp ik, maar ik denk dat je lokaal juist daadkracht en pragmatisme nodig hebt.’