“de beste wensen” uit Overijssel
Er zijn dit jaar weer veel internationale en nationale uitdagingen. In de wereld om ons heen, maar ook in Nederland, lijken de vooruitzichten somber door politieke onrust, klimaatverandering en oorlogen. Ook de provincie moet aan de slag, maar concrete oplossingen voor stikstof en watervervuiling liggen er nog steeds niet. Toch ziet Volt voor 2025 lichtpuntjes. De Overijssel-fractie wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar en wil graag samen met jullie aan een betere toekomst bouwen.
“Gelukkig nieuwjaar!”, “De beste wensen!”, “Een voorspoedig en gezond 2025!”. Het is een goede traditie om bij de start van het nieuwe jaar elkaar voorspoed en geluk toe te wensen. Maar als je naar de internationale en nationale ontwikkelingen kijkt, is er dan wel reden om hoopvol te zijn voor een “gelukkig 2025”? Trump is nog niet eens president maar techbedrijven nemen al afscheid van hun factcheckers en multinationals laten hun doelen rond diversiteit, inclusie en gelijkheid varen. Elon Musk, een moderne oligarch, probeert actief Europese verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van radicaal-rechtse partijen en wil Europese regels voor techbedrijven tegenhouden. Verwoestende oorlogen, zoals in Oekraïne en Gaza, lijken geen vreedzaam einde te kennen. Klimaatverandering laat steeds duidelijker haar sporen na en de aarde is door de 1,5 graad opwarming heen geschoten. 2024 was niet alleen het warmste jaar ooit, maar zelfs nog warmer dan wetenschappers hadden voorspeld. Gelukkig nieuwjaar.
Dichter bij huis is het huidige, radicaal-rechtse kabinet voornamelijk bezig met symboolpolitiek zoals grenscontroles, het indienen van moties (Becker), een woontop of het weigeren van de verplichting om nestkasten voor vogels en vleermuizen op te nemen bij nieuwbouw. Ondertussen blijven keuzes en oplossingen voor grote problemen uit. Ik licht er twee uit: stikstof en water. Een oplossing voor het stikstofprobleem lijkt verder weg dan ooit, omdat de Raad van State in december een streep heeft gezet door de interne salderingsregeling van stikstof (als een bedrijf binnen de milieuvergunning stikstofruimte ‘over’ had, kon die zonder extra vergunning ingezet worden voor andere activiteiten. Dat heet intern salderen). Door het schrappen van deze regeling moeten bedrijven - met terugwerkende kracht - alsnog een stikstofvergunning aanvragen en daarvoor stikstofbeperkende maatregelen nemen). Daarnaast blijkt uit de tussenevaluatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (december 2024) dat we de normen in 2027 niet zullen halen. Ons oppervlaktewater is door o.a. overbemesting van landbouwgrond, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het gebruik van chemische stoffen door de industrie stevig vervuild. Omdat we de normen in 2027 niet zullen halen, ligt een tweede stikstofcrisis, waarin Nederland door de rechter of door de EU wordt gedwongen maatregelen te nemen, op de loer. In beide gevallen ontbreekt ieder perspectief voor de agrarische sector en is er geen visie op toekomstige landbouw. Sinds het huidige kabinet de financiering voor het NPLG (National Programma Landelijk Gebied) - een plan om het platteland, inclusief het water, toekomstbestendig te maken - heeft stopgezet, staat de provincie Overijssel in de wachtstand. Wachtend op geld, wachtend op perspectief. Gelukkig nieuwjaar.
En toch, Volt zou Volt niet zijn als we geen lichtpuntjes zouden zien. Door samen te werken kunnen we de wereld in 2025 sterker en mooier maken. Kansen voor samenwerking zijn er bijvoorbeeld in de Overijsselse omgevingsvisie en de omgevingsverordening die dit voorjaar zal worden voorgesteld. Na een intensief participatietraject waarbij o.a. agrariërs, natuurbeheerders, ondernemers en bewoners betrokken zijn, biedt de omgevingsvisie een kans om met elkaar een toekomst te bouwen die duurzaam is. Waarin ruimte is om te wonen, te boeren en te ondernemen, zonder dat dit ten koste gaat van onze gezondheid en de natuur. Er wordt ook een energievisie voorgelegd om het energiesysteem van Overijssel in 2040-2050 CO2-vrij te maken. En we gaan samen aan de slag met een Regionaal Mobiliteitsprogramma, zodat we Overijssel beter bereikbaar maken. Niet alleen in de stad, maar ook in de landelijke gebieden. Dit zijn stuk voor stuk thema’s waarin we als provincie het verschil kunnen maken.
Door samenwerking te zoeken met lokale Volt-fracties in Overijssel, met Gedeputeerde Staten (het bestuur van de provincie) en met fracties van andere politieke partijen binnen Overijssel willen we een bijdrage leveren aan de oplossingen voor de ingewikkelde vraagstukken die voor ons liggen. Daarbij vertellen we ons groene, Europese en optimistische Volt-verhaal om te bouwen aan een provincie voor deze en toekomstige generaties. Voor 2025 en daarna. Namens onze fractie daarom de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Imre Grevers