EUREGIO is tegen grenscontroles

Erik Kemp reist door heel Europa om zo het Volt geluid te laten horen. In dit stuk vertelt hij over oa het Volt Europa congres, de EUREGIO bijeenkomst en de digital summit van Volt.

5 dec. 2024
Erik bij een auto

Hoi allemaal. Helaas heb ik nog geen tijd gehad om een stuk over de General Assembly in Tirana te schrijven. We hebben daar zoveel meegemaakt, waardoor het wat meer tijd kost om er een goed verhaal van te maken. Linda en ik vonden het super dat verschillende Twentse leden ook in Tirana waren. Twente was goed vertegenwoordigd! 

Onze sessie over grenscontroles trok een bomvolle zaal. Dat is natuurlijk fantastisch. Erg mooi dat alle evenementen in onze grensregio als inspiratie kunnen dienen voor andere grensregio's in Europa.

Donderdagochtend kwam ik met de nachttrein vanuit Innsbruck terug uit Tirana. Ik ging meteen door naar de Green Box cleantech campus in Hengelo. Daar gaf ik een presentatie over duurzaamheid aan een groep studenten van het ROC en Saxion, en zat ik in de jury om hun presentaties te beoordelen. Ook heb ik een hele interessante rondleiding over het terrein gehad. Op vrijdag was de EUREGIO-raadsvergadering in Haaksbergen. Ik heb ervoor gezorgd dat er eindelijk eens een politiek debat plaatsvond in de EUREGIO door voor het eerst een resolutie in te dienen tegen de grenscontroles. Die is - na een schorsing waarin de puntjes nog op de i werden gezet - met  vijftig voorstemmen en één tegenstem aangenomen. Een krachtig signaal naar Den Haag en Berlijn! Je kunt hem hier vinden ( https://cloud.euregio.eu/s/TsqP5PZH7ZzaWBi ).

Zie hier een mooie video van Omroep Gelderland hoe dat in zijn werk ging: https://www.youtube.com/watch?v=KbsGipYrkA8 

Afgelopen zaterdag was ik nog in Rotterdam voor de Digital Summit van GroenLinks/PvdA om een brug te slaan tussen hun Netwerk Digitale Samenleving en de DigiCom (Digital Community) van Volt Europa. 

Daar sprak Marietje Schaake (oud EU Parlementslid) over de noodzaak om de druk die nu vanuit de VS gaat komen te gebruiken om in ons digitale tijdperk minder macht bij commerciële bedrijven te leggen. Een democratische rechtsstaat kan niet functioneren als overal ondoorzichtige algoritmen bepalen wat iedereen te zien krijgt, en als big tech zowel onze overheid als ons onderwijs in handen heeft. 

Europarlementariër Kim van Sparrentak vertelde over haar focus op de drie volgende punten voor de komende vijf jaar:
1) De herziening van de wet voor publieke aanbestedingen.
2) Handhaving van de Digital Services Act (DSA).
3) Het werken aan de nieuwe Digital Fairness Act met daarin onder andere het recht om niet gestoord te worden.

Prof. Bart Jacobs gaf een presentatie over strategische autonomie - en hoe mijlenver we daar nog van verwijderd zijn - en dat wij daar wel snel werk van moeten maken omdat niemand anders het doet. 

Mr. Ina Brouwer gaf een fascinerend betoog over hoe zij als advocaat samen met stichting OffLimits de studentes bijstaat die door laffe jongens op bangalijsten werden gezet. Het voornaamste doel is dat dit in de toekomst niet meer gebeurt en waarom dat zo belangrijk is. Wat een vlammende presentatie. Ik was erg onder de indruk van Ina Brouwer en ga zeker meer lezen over wie zij is en wat ze allemaal nog meer doet. Wat een topvrouw!

Bert Hubert gaf nog de tip om toch écht het rapport van Mario Draghi te lezen, of in ieder geval de inleiding. Die gaat dus op de leeslijst.


Tot zover. De volgende keer verhalen over Tirana :)
Groetjes vanuit de trein terug naar Enschede,

Erik Kemp,
fractievoorzitter Volt Enschede