Over Erik

Ik hou er enorm van om nieuwe perspectieven te ontdekken en om nieuwe dingen te leren. Daarom vind ik het erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen, gesprekken en discussies te voeren en te luisteren naar de gedachten van mensen die mij intrigeren. Om dezelfde reden lees ik ook graag boeken en onderzoeksjournalistiek, en luister ik veel naar podcasts. Als je houdt van kennis én als je je weg kunt vinden in de informatie-overvloed van het internet is dit een fantastische tijd om in te leven.

Verder geniet ik van hardlopen, en voor corona deed ik ook nog wel eens mee aan obstakelruns. Voor tafeltennissen en beachvolleyballen ben ik op een zonnige dag vaak wel in. En ik vind het heerlijk om door de natuur te wandelen. Ook hou ik van taal. Frans vind ik de allermooiste taal die er is, maar ook dialecten en accenten vind ik vaak prachtig. Vlaams vind ik erg mooi, en ik zoek nog naar iemand die me in het Twents over de geschiedenis van Enschede wil vertellen.

Een import-tukker uit Brabant

Ik kom oorspronkelijk uit Fijnaart, een klein dorpje in West-Brabant. Na m’n middelbare school in Roosendaal wilde ik naar een technische universiteit, en de gezelligheid van de knusse campus, half in het bos, lokte me naar de Universiteit Twente. Daar ben ik Technische Informatica gaan studeren omdat iemand me op een voorlichtingsavond had verteld dat dat de studie was waarmee je de verborgen processen die de huidige samenleving maken zoals zij is het best leerde begrijpen. Had ‘ie goed ingeschat denk ik. Tussendoor heb ik nog even filosofie gestudeerd en ging ik door een stevige existentiële crisis (waarom heeft mijn leven zin en wat moet ik ermee). De depressies waar die crisis mee samenging hebben me een paar jaar gekost, maar de lessen die ik toen leerde hebben me wel voor een belangrijk deel gevormd tot wie ik nu ben. Nu ben ik aan het afstuderen voor mijn master Cyber Security. In 2020 ben ik vanaf de campus verhuisd naar Enschede-stad. In 2021 ben ik lid geworden van Volt, nadat ik had besloten dat ik daarop zou stemmen voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Tot zover de aanloop naar dit politieke avontuur :-

Waarom de gemeenteraad van Enschede?

In mijn eerste jaar aan de universiteit gaf iemand me een wijze les: "Zie je iets om je heen wat beter kan? Word dan zelf onderdeel van die verandering. Meld je bij degene die erover gaat of neem zelf het initiatief." Dat is de afgelopen jaren mijn lijfspreuk geworden, en als ik zelf niet de rol of de tijd heb om zelf ergens aan te werken geef ik aan iedereen die open staat voor kritiek, constructieve suggesties voor wat er wellicht beter kan. Want feedback is denk ik één van de meest ondergewaardeerde cadeaus die je iemand kunt geven. En ja, ik waardeer feedback ook heel erg :-)

Met die lijfspreuk is de stap naar de politiek in mijn ogen niet zo vreemd, want er kan heel veel beter in de politiek, zeker op het gebied van Digitale Zaken. Omdat ik denk dat meer digitale expertise bij de overheid nuttig en nodig is, wil ik daar zelf een rol in spelen. Kun jij de vruchten plukken van onze netwerksamenleving in het informatietijdperk? Ik denk dat ik dat kan, want dat is wat ik voornamelijk heb geleerd tijdens mijn studietijd. Maar ik zie dat veel mensen die vruchten niet kunnen plukken. Deze digitale kloof is volgens mij erg gevaarlijk, omdat ze bestaande ongelijkheden uit onze samenleving uitvergroot. Ik wil me graag inzetten om dat tegen te gaan.

De klimaatcrisis is een andere belangrijke reden waarom ik de politiek in wil. De uitdaging waar we voor staan is gigantisch, maar de urgentie wordt bij veel mensen niet gevoeld. Aangezien ik ervan overtuigd ben dat dit de grootste factor voor maatschappelijke verandering gaat zijn tijdens mijn volwassen leven (zeg maar, deze eeuw), voel ik een grote noodzaak om hier het verschil in te maken. Niet alleen in mijn persoonlijke gedrag, maar juist óók in mijn professionele leven.

Ik woon nu meer dan tien jaar in Enschede, en na me jaren ingezet te hebben om op de Universiteit Twente het verschil te maken, lijkt het me mooi om dat nu voor de gemeente Enschede te gaan doen.

Nieuws over Erik Kemp