Zomerupdate Volt Overijssel

De afgelopen tijd was het zomerreces in de Provinciale Staten, maar dit betekent zeker niet dat we stil hebben gezeten. Naast te hebben genoten van de vakantie, hebben we ons ook ingezet voor Overijssel en plannen gemaakt voor het komende jaar. Daarom geven we hierbij een fractie-update met een korte terugblik op de Statenvergadering voor het reces, onze politieke activiteiten tijdens het reces en een vooruitblik op de komende tijd.

1 okt. 2024

Voor het zomerreces heeft Volt zich in Drenthe, Groningen en Overijssel succesvol ingezet voor het behoud van gratis schoolmaaltijden. In eerste instantie stond er in het landelijke akkoord op hoofdlijnen niets over het Programma Schoolmaaltijden. Dit programma is een initiatief dat ervoor zorgt dat meer dan 1600 scholen in heel Nederland, waaronder 142 in Overijssel, gratis schoolmaaltijden kunnen aanbieden aan hun leerlingen. Door in zowel Drenthe, Groningen als Overijssel een motie in te dienen, hebben we als Volt de Gedeputeerden opgeroepen om het belang van dit programma te benadrukken bij het nieuwe kabinet. Op 17 september werd bekendgemaakt dat er alsnog geld vrijgemaakt gaat worden om dit programma door te zetten. Dit is een belangrijke stap richting kansengelijkheid in het onderwijs!

Begin september werd bekend dat het landelijke kabinet een streep zou zetten door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit is een programma dat zich richt op het herstellen van natuur, het verbeteren van de waterkwaliteit en het verduurzamen van de landbouw. De provincies spelen een belangrijke rol in het realiseren van deze doelen. Het besluit van de landelijke regering om het NPLG stop te zetten dreigt ertoe te leiden dat provincies hun plannen voor natuurherstel, een duurzame landbouw en een betere waterkwaliteit niet meer kunnen voortzetten. Daarom hebben we, samen met 185 andere Statenleden uit het land, een brief aan minister Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedeselzekerheid & Natuur) ondertekend. In deze brief uiten we onze zorgen en pleiten we voor het behoud van het programma.

Het zomerreces hebben we als fractie gebruikt om terug te blikken op successen uit het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar onze doelen voor het komende jaar. We hebben nagedacht over onze visie op de toekomst van Overijssel en besproken hoe we de provincie de komende jaren nog mooier gaan maken. Bij het bespreken van onze visie konden we het onlangs gepresenteerde landelijke regeerprogramma niet negeren. Je las hierboven al dat het programma gevolgen heeft voor ons provinciale beleid. Los daarvan laten de plannen en werkwijze van de nieuwe regering ons als fractie niet koud. We voelen eens te meer de noodzaak ons uit te spreken voor een sociale samenleving en een stevige democratische rechtsstaat. In dat kader hebben bijvoorbeeld kansengelijkheid en sterke regionale media onze speciale aandacht.

De eerste Statenvergadering na het reces zal woensdag 2 oktober plaatsvinden. De voor ons belangrijke onderwerpen op de agenda zijn zonne- en windenergie, participatie en wonen. En wat voor ons doorlopend het belangrijkste agendapunt is: we blijven laten zien wat nieuwe politiek is, want het kan echt anders!

Jasmijn Schievink
Fractieondersteuner Volt Overijssel