De Voltwijzer

Welkom bij de Voltwijzer! De verschillen en overeenkomsten tussen politieke partijen zijn niet altijd meteen duidelijk. Twijfel je tussen Volt en een andere partij en ben je op zoek naar waar Volt en die andere partij anders over denken? Hier helpen we je met een handig overzicht.

De Voltwijzer

Een vliegende witte stem box voor het Volt logo

Volt & NSC

Met afdelingen in meer dan dertig landen (onder andere in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Oekraïne) en meer dan 130 vertegenwoordigers in diverse landen, is Volt de enige échte Europese partij. Volt gelooft in systeemverandering via een verenigd, federaal Europa. Volt vindt dat er een sterke, betrouwbare en integere overheid nodig is die beschermt. Die optreedt als marktmeester en actief helpt om klimaatverandering te stoppen, solidariteit en sociale rechtvaardigheid te organiseren, betaalbare woningen te bouwen (en betaalbaar te houden) en de vertrouwensband tussen overheid en burger te herstellen.

Vooropgesteld: wat Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt precies allemaal wil blijft ook met hun verkiezingsprogramma op veel punten wat onduidelijk. Voor veel zaken wil NSC na de verkiezingen veel onderzoeken, bespreken en overleggen.

Toch weten we op een aantal belangrijke onderwerpen wel hoe Pieter Omtzigt denkt. En in de Kamer werken we redelijk vaak met Pieter samen op het gebied van de integriteit van bestuur, het herstel van vertrouwen in de overheid en de nieuwe bestuurscultuur. Op deze terreinen maakten we samen voorstellen. 

Er zijn belangrijke verschillen, zoals over Europese integratie, burgerinspraak en migratie; op het gebied van Europese integratie wil hij de klok liever terugdraaien en op fossiele subsidies en migratie zit NSC meer op de lijn van VVD en BBB.

Een overzicht van belangrijke verschillen tussen Volt en NSC, voor zover nu bekend, vind je hieronder: