Biografie

Mijn naam is Willem van Ewijk. Ik ben zesendertig jaar en geboren en getogen in het Brabantse Oss. Ik woon in Den Bosch met mijn vrouw Paola en onze windhond Camilo. Nadat ik me in 2019 aansloot bij Volt, droeg ik onder meer bij aan het European Citizens Initiative voor een Europees spoor, mocht ik bijdragen aan het Brabantse en Nederlandse verkiezingsprogramma en als Policy Shaper aan het programma voor de Europese verkiezingen voor 2024. Als voorlichter en adviseur van de Kamerfractie heb ik nieuwe initiatieven mogen ontplooien.

Na mijn studie Europees recht en politicologie verdiepte ik me als journalist in democratische vernieuwing en de nieuwe economie voor onder meer de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Vice. Ik studeerde af op een onderzoek naar de representatieve democratie dat ik nu in mijn vrije tijd hoop uit te werken tot proefschrift aan de Universiteit Leiden.

Als woordvoerder bij ProRail hield ik me bezig met de coronacrisis, duurzaamheid en het Europees spoor. Als Global Press Officer bij Signify, het voormalige Philips Lighting, richt ik me op de circulaire economie, klimaatdoelen en innovatie.

Motivatie

Vanuit de Kamer kunnen we Europa veranderen. Door ministers een missie mee te geven en te controleren op hun EU-inzet, bouwen we aan een continent met een circulaire economie, een Europees hogesnelheidsnet en eerlijke belastingen. Dat doen we ook door burgerberaden te organiseren waarmee we de beste ideeën uit de samenleving halen — en door als Volters langs deuren te gaan om een brede groep Nederlanders te betrekken bij onze politiek.

Hier wil ik me voor inzetten als Kamerlid, en het is ook de reden dat ik me aansloot bij Volt. Ik voelde dat we met een energieke groep mensen en nieuwe ideeën konden gaan bouwen aan een Europa dat voor iedereen werkt. In de jaren ervoor had ik gezien hoe mijn vrienden in Spanje en Italië te maken hadden met de hoge werkloosheid als gevolg van de eurocrisis. Overal in Europa stonden leiders op die de democratische rechtsstaat af probeerden te breken, terwijl gevestigde partijen ze naar de mond praatten, uit angst kiezers te verliezen. Het is aan ons om een alternatief te bieden.

Als Kamerlid wil ik de vernieuwing brengen waardoor Nederlanders de politiek weer gaan vertrouwen en geïnspireerd raken door een toekomst op een welvarend en sterk continent.

Steun Willem en Volt in de campagne

Met jouw donatie voeren we campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Updates van onze mensen?

Onze mensen schrijven regelmatig mee aan onze nieuwsbrief. Word lid om hem te ontvangen, of abonneer je hier.

Inschrijven