Biografie

Sanne van der Lugt is 39 jaar oud en woont met haar gezellige samengestelde gezin op de Utrechtse Heuvelrug, waar ze ook is opgegroeid. Ze komt uit een familie van doeners en was de eerste in haar familie die ging studeren. Ze koos de studie Culturele Antropologie. In China bestudeerde ze de Chinese zakencultuur door daar een eigen bedrijf te starten. Ze woonde tussen 2006 en 2008 bijna 1,5 jaar in China. Ze besefte dat China als “fabriek van de wereld” grondstoffen nodig heeft en vermoedde dat er daardoor spanningen tussen Europa en China in Afrika zouden kunnen ontstaan. Ze deed een 2e Master in Internationale Politieke Economie en Conflictdynamieken met een focus op Sub-Sahara-Afrika bij PRIO in Noorwegen en Universiteit Stellenbosch Zuid-Afrika. Daarna werkte ze voor het Centre for Chinese Studies in Stellenbosch en deed ze veldwerk in veel verschillende Afrikaanse landen. Ze heeft een PhD in International Business en heeft als China-onderzoeker voor Clingendael en het LeidenAsiaCentre gewerkt. Tot eind augustus was zij senior beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van Volt waar ze de dossiers Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Defensie en Buitenlandse Handel onder haar hoede had. Nu wil ze graag top-kandidaat voor Volt worden.

Motivatie

Ik kan niet langer vanaf de zijlijn toekijken hoe Europa haar waarden verloochent door een deal te sluiten met de president van Tunesië, haar technologische voorsprong vergooit door de Duitse automarkt (oude industrie) te verkiezen boven de technologische voorsprong van ASML en ASMI (nieuwe industrie) en de opkomende economieën in Afrika van zich afduwt door eerst te stellen dat die landen vanwege klimaatverandering niet in hun eigen gasvoorraden mogen investeren en vervolgens diezelfde landen te vragen om hun gas te verkopen aan Europa.

Ik ben klaar met de kortzichtigheid en het makkelijk sier willen maken door Kamerleden van andere partijen met statements over mensenrechtenschendingen elders, zonder de balk in het eigen oog te zien. En ik ben er klaar voor om de broodnodige nuance terug te brengen in het debat over het Nederlandse en Europese buitenland beleid.

Persoonlijk heb ik een achtergrond als alleenstaande moeder die de eindjes aan elkaar moest knopen. Ik weet hoe belangrijk het is om de basisbehoeften op orde te maken zodat mensen ruimte in hun hoofd krijgen voor complexe zaken als het klimaat en Europa. Dat bewustzijn is nodig om de mensen mee te kunnen krijgen met alle grote transities waar we voor staan.

Steun Sanne en Volt in de campagne

Met jouw donatie voeren we campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Updates van onze mensen?

Onze mensen schrijven regelmatig mee aan onze nieuwsbrief. Word lid om hem te ontvangen, of abonneer je hier.

Inschrijven