Pil in basispakket? Mooi, dan nu ook graag abortus uit strafrecht

De Christenunie omarmt de pil in het basispakket. Dat is mooi, en geen moment te vroeg. Maar laten we dan ook meteen onze abortuswetgeving moderniseren. Abortus staat in Nederland nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Hierdoor is abortus met behulp van door de huisarts verstrekte medicijnen niet mogelijk. Dit heeft ertoe geleid dat Nederland, ooit gidsland voor goede en toegankelijke abortus, nu achterloopt. 

21 dec. 2020

Het recht op een veilige en toegankelijke abortus is een fundamenteel vrouwenrecht. Nederland liep op dit gebied  jarenlang voorop, maar dat is niet meer zo. Het recht op veilige abortus is nodig voor alle vrouwen uit de EU. Om iedereen, ook de vrouwen uit Polen waar abortus nu nagenoeg verboden is, toegang kunnen geven tot een veilige, beschikbare en betaalbare abortus, moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven.

Een noodzakelijke stap is nu om abortus uit het Nederlandse Wetboek van Strafrecht te halen. Pas daarna is snel toegankelijke en gedifferentieerde abortuszorg mogelijk, inclusief abortus middels door de huisarts voorgeschreven pillen. Ook de vijf dagen bedenktijd is een betuttelende en onnodige regel die voortkomend uit deze verouderde abortuswet. Deze regel leidt tot ongewenst uitstel van een veilige en vroege abortus. Het zal elke Europese vrouw ten goede komen als zij - liefst in eigen land - veilige en toegankelijke abortus kan krijgen. De recente verslechtering van de al minimaal toegankelijke abortuszorg in EU-lidstaat Polen laat goed zien wat er nodig is. Meer aandacht voor fundamentele vrouwenrechten binnen Europa en meer samenwerking op Europees niveau.


Nilüfer Gündoğan

Kandidaat Tweede Kamerlid